Faik Sipahioğlu

Sadakatsiz

‘’İnsan aynı anda iki çocuğunu sevebiliyor aynı ölçüde. Niye iki kadını sevemesin?’’ 

İlişkilerde durumu bu hale sürükleyenler markalara neler yapmaz? Ya da yapar? Veya yapabilir? hadi konuşalım.

Marka sadakati konuşuyoruz bölüm 1

Sadakat nedir? 

Arapçada “sıdk” (صدق) doğruluk, dürüstlük anlamını taşır, “sadık” ise bu kökten türeyerek “doğruya bağlı kalan, dürüst ve güvenilir kişi” anlamında kullanılır. Sadakat, buradan türeyerek, birine veya bir şeye olan dürüst ve samimi bağlılık anlamında kullanılır. 

Eski Türkler için sadakat, alperenlerin savaş meydanında yoldaşına olan güveni ve hanına olan itimadı gibidir; sağlam durmak, sözünden dönmemek, yolundan sapmamaktır.

Markaya Sadakat Nedir?

Markaya sadakat, bir nevi “İyi günde, kötü günde, bol indirimde ve stoklar tükenene kadar seninleyim!” demektir.

Tüketici, sevdiği markayı bırakmaz, alternatifler ne kadar cazip görünse de, o hep aynı markanın peşindedir. Hatta raflar dolup taşsa bile, gözü sadece o bildiği, güvendiği markayı arar. Markaya sadakat, müşterinin markayla bir nevi “kalpten bir anlaşma” yapmasıdır; her fırsatta ona dönmesi, başka seçeneklere yüz vermemesi anlamına gelir.

Peki Tüketici Markalara Hala Sadık mı

2000: Tüketicilerin %70’i markalara sadıktı. O zamanlar bir restorana girdiğimizde, menüye bakmak falan hak getire! Mekân sahibinin adını, çocuklarının sınıfını, restorana dair her şeyi bilirdik. Hadi yemeğe gidiyoruz diyerek dışarı çıkıldığında nereye gidiyoruz diye sorulmazdı. Değişiklik mi? O dönemde sadece sofradaki tabakların sayısı değişirdi!

2010: Sadakat oranı %55’e düştü. “Tamam, bu restoran iyi ama şu köşede yeni bir yer açılmış, bir bakalım belki farklı bir tat vardır” demeye başladık. Eskiden sadık kaldığımız mekanlar, artık “Belki bir gün uğrarız” konumuna geçti. Yani, menüye sadakat yerini keşfetme arzusuna bıraktı.

2020: Sadakat oranı %35’e geriledi. Pandemi ile birlikte Tüm Dünyadaki fiziksel sadakat ortadan kalktı. Özellikle Türkiye’de (maalesef) uygulama uygulama gezip yeni kodlar arkadaşını davetler… indirim hangi restorandaysa oradan sipariş verir olduk. Sadakat mi? O artık nostalji köşesinde duran eski bir kaset gibi; zamanında çok dinlenirdi, ama şimdi sadece toz alırken hatırlıyoruz!

2023: Sadakat oranı %27 seviyelerine indi.  “Her gün aynı yerde mi yemek yiyeceğiz? Tabii ki hayır!” diyerek, sosyal medya paylaşımlarına göre mekan seçmeye başladık. Instagramda gördüğümüz enfes tabaklar ve influencerların paylaşımları, menülerin yerini aldı. 

Dün bu kafe, bugün şu… “Yarın hangi mekân popüler olacak?” diye düşünürken, sadakat çoktan unutulmuş bir kavram haline geldi. TikTok ve Instagram, artık karar mekanizmamızın ana aktörleri… ve kafalarda tek bir soru: “Bu yemek Instagrama yakışır mı?”

kaynak: Nielsen Marka Sadakati Araştırması

Peki Ne yapmalı?

2. Bölümde markalar bu sadakatsizliği nasıl aşabilir.

Kategori anında akla gelen ilk marka olabilmek nedir ve pazarlama iletişimi konuşacağız.